Cantina mobilă - Porția de bunătate împărtășită „din mers”

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 17, 2025

Cei rămași fără adăpost sau posibilități, care încearcă, adesea în zadar, să-și facă auzită vocea în tumultul necontenit al orașului, nu îndrăznesc, de multe ori, să-și ridice privirea către ceilalți, cu atât mai puțin să zâmbească sau să creeze o conexiune cu cei care trec grăbiți pe lângă ei, absenți.

Grupuri de voluntari ai Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași, coordonați de Vlăduț Ipate, ies seară de seară pe străzile orașului pentru a oferi sprijin celor nevoiți să-și caute salvarea, uneori, cu mâna întinsă. Cu devotament și perseverență, ei distribuie săptămânal până la 70 de porții de mâncare caldă, pregătite în cantina colegiului și finanțate prin donațiile individuale pe care reușesc să le adune cu mult efort.

Povești de viață impresionante umbrite de necaz

Ajutorul oferit de voluntari nu se rezumă doar la pachetele cu mâncare sau produse de igienă. Cu răbdare și implicare, au reușit, în timp, să lege relații, să poarte conversații sincere și să descopere povești de viață impresionante ale celor care, din nefericire, numesc strada „acasă”. De multe ori, pachetele sunt doar un pretext pentru a aduce lumină, speranță și o vorbă bună în viețile celor pe care îi întâlnesc.

Unii oameni fără adăpost se feresc sau evită interacțiunea, din teamă sau neîncredere. Alții, însă, se deschid treptat și își amintesc de viața de dinainte de a ajunge pe stradă. Așa a ieșit la iveală și povestea unui fost profesor universitar, care, timp de 24 de ani, a predat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După moartea soției, a căzut într-o depresie profundă, pierzând tot ce agonisiseră împreună, în urma unei succesiuni în care întreaga moștenire a fost atribuită rudelor soției. Neajuns la vârsta pensionării și marcat de suferință, nu a reușit să se angajeze timp de aproape șase ani. Astfel, la aproape 70 de ani, a ajuns să doarmă pe străzile orașului, în apropierea Băii Turcești.

Pentru mine, unul, e uimitor și frapant cum acest proiect, timp de patru ani, a putut atrage spre el oameni din atât de multe și diverse domenii și arii ale vieții cotidiene. De la colegi de facultate și de cămin, elevi și profesori de la diferite școli, donatori pe care nu-i cunoaștem, căci au dorit să fie anonimi, și până la veterani de război, foști profesori universitari sau chiar medici – toți și-au deschis inima pentru a cumpăra o ciorbă caldă și un fel principal, pentru a le dona unui „om al străzii”, povestește Vlăduț Ipate, coordonatorul Colegiului „Sfântul Nicolae” și inițiatorul proiectului.

Voluntarii creează o legătură între donatorii care susțin proiectul „Cantina Mobilă” și persoanele aflate în nevoie, pe care le întâlnesc constant pe teren. Iar acest „teren” nu este altceva decât „acasă” pentru cei care nu mai au nimic – adesea în urma unor pierderi dureroase sau din cauza depresiei. Meseriile celor găsiți pe stradă sunt, uneori, aceleași cu ale donatorilor. Un exemplu este o fostă avocată, care și-a pierdut locuința în urma unei răzbunări și, odată cu ea, și puterea de a mai lupta.

Indiferent de anotimp și, fie că stăm o oră prin oraș pentru a împărți porțiile calde de mâncare, fie că stăm patru ore în sezonul rece, căci frigul încearcă să ne doboare și înaintăm mai greu, voluntarii Colegiului încearcă, de luni până vineri, să sprijine, printr-un dialog și printr-o mână întinsă, pe cei ce au nevoie de o atenție sporită, continuă Vlăduț.

Ajutorul tinerilor de la Liceul „Varlaam Mitropolitul”

Pe 11 aprilie, cu o săptămână înainte de Paște, Cantina Mobilă a primit forțe proaspete și foarte tinere, prin implicarea unei grupe de voluntari de la Liceul „Varlaam Mitropolitul”. 37 de tineri, cu vârste între 14 și 17 ani, au împărțit 30 de pachete de mâncare caldă și 30 de pachete de igienă pe străzile Iașului. Mulți dintre aceștia erau la prima acțiune practică de ajutare a semenilor și au fost profund impresionați. Ghidați și îndrumați de voluntarii de la Colegiu, au zâmbit și au discutat cu cei pe care i-au reperat atent în drumul lor.

În aceste zile, am avut mai multe mâini întinse spre beneficiarii proiectului, căci am primit sprijinul elevilor de la Liceul Varlaam Mitropolitul. I-am purtat pe tineri pe traseul nostru tradițional, le-am oferit prilejul de a „gusta” din bucuria de a dărui, ne-am bucurat că am legat prietenii și că am putut surprinde realitatea nu de la firul ierbii, ci de la crăpătura asfaltului, finalizează coordonatorul proiectului.

Donațiile sunt cele care țin în mers Cantina Mobilă, laolaltă cu bunăvoința celor implicați în proiect. În fiecare zi, ne reamintim că o faptă bună poate aduce nădejde, iar împreună putem ajuta oamenii ce au nevoie de sprijin din comunitatea ieșeană și nu numai.

Poți face parte din rândul celor care ating sufletele nevoiașe prin donații online direct prin site (cu mențiunea „CANTINA MOBILĂ”),

PayPal (@fiideajutor), sponsorizări sau prin transfer bancar:

LEI: RO27BACX0000003010578064, UniCredit Iași

EUR: RO70BACX0000003010578066, UniCredit Iași

USD: RO43BACX0000003010578067, UniCredit Iași

Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor

Mențiune: CANTINA MOBILĂ

Cod SWIFT: BACXROBU, BIC: BACXROBUXXX

fiideajutor.ro este Platforma Faptelor Bune a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, punctul de întâlnire pentru toți cei care doresc să ofere din resursele, timpul și expertiza lor în sprijinul aproapelui, o punte între cei care au nevoie și cei care pot oferi ajutor.
Colegiul „Sfântul Nicolae” Iași își asumă ca misiune asigurarea unui cadru propice desfășurării acțiunilor de voluntariat îndreptate către comunitate, valorificând învățăturile moral-religioase.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri